tiistai 7. helmikuuta 2012

Kirkolliskokousvaalit

Muutama mukava kokoomuslainen ylipuhui minut asettautumaan ehdolle viime seurakuntavaaleihin. Minut valittiin sekä Espoon kirkkovaltuustoon että Leppävaaran seurakuntaneuvostoon. Lupasin ottaa nämä luottamustoimet toisissaan, en ehkä kurttuotsaisen vakavasti, mutta tosissaan.

Valitsijamiehen rooli

Yksi tärkeä osa vaikuttamista on valitsijamiehenä äänestäminen silloin kun suoria vaaleja ei ole. Menneessä piispanvaalissa äänestin liberaalimpaa vaihtoehtoa.

Tämän helmikuun kirkolliskokousvaalissa ei ole kokoomuslaisten listaa, mutta Tulkaa Kaikki-liikkeen lista on. Tältä osin valinta on siis helppo, kun ääni ei mene vahingossakaan herätysliikkeen konservatiiveille. Löysinkin oivan (kokoomuslaisen) ehdokkaan, jota lähestyin sähköpostitse.

Moi Signe,

Bongasin nimesi Tulkaa kaikki-listalta. Äänestän sinua tulevissa vaaleissa. Haluan perustella valintaani ja toivon, että saat tästä eväitä jatkaa hyvää työtäsi kirkolliskokouksissa.

Alunperin ajattelin äänestää oman ikäistäni nuorehkoa miestä, joka jakaa saman arvomaailman. Sukupuoli on kuitenkin merkityksetön päätöksenteon kannalta, joka laajalti nojaa sivistykseen. Omaat kiitettävän sivistystason, joka toisaalta ilmenee tohtoriudestasi ja toisaalta kirjoittamistasi teksteistä.

Oppisivistyksen lisäksi arvomaailmakin voi kertoa sivistyksestä. Voin liberaalina helposti samaistua kannattamaasi yhdenvertaisuuden periaatteeseen, ja osallistamisen tärkeyteen. Energia ja ideat ovat yhteisössä, eivät keskushallinnossa.

Ekonomina ja kauppatieteiden tohtorina ymmärrät taloudelliset realiteetit, ja sen milloin ne vaikuttavat tai eivät vaikuta keskusteluun, joka voi välillä kummuta hyvinkin ideologisena. Eläkerahastoista tai muustakaan ei saa tulla ikävää yllätystä
myöhemmille sukupolvellemme.

Erityisesti ihastuin sloganiisi: "Jouduin 2. luokalla jälki-istuntoon, koska metelöin kirkossa. Olen edelleen ajatellut jatkaa samalla linjalla."

Siinä on tuoretta radikalismia: valmiutta kyseenalaistaa vanhoja tottumuksia ja taipumusta nähdä vanhat asiat uusin silmin.

Julkaisen tämän kirjeen blogissani, ja toivon että saan siihen myös julkaistavan vastineen.

Tsemppiä!

++Ville

Jälkisanat: Miksi vaikuttaa kirkossa?

Evankelisluterilainen kirkko on edelleen merkittävä tekijä yhteiskunnassamme. Perinteiden vaalijana sillä on erityinen asema arvokeskustelussa. Omasta puolestani koen, että modernit arvot ja perinteet sopivat hyvin limittäin. Siksi uskon luonnontieteilijänä siihen, että yhteiskuntaa voi muuttaa vaikuttamalla kirkon sisällä.

1 kommentti:

Signe kirjoitti...

Hei Ville ja kiitokset kannustuksesta! Kiva kuulla, että ajatukseni kirkon tulevaisuudesta saavat kannatusta!

On tosiaan hyvä muistaa, että kirkolliskokousvaalikin on listavaali. Kannattaa siis tosiaan vähän katsoa, keitä listalla on. Meillä on onneksi mainio liberaali Kevään kirkko -ehdokaslista espoossa. Voin lämpimästi toivoa kaikille ehdokkaille menestetystä vaaliin ja kerään mielelläni omat ääneni samaan koriin.

Meillä on muuten samanlaiset ajatukset myös vaikuttamisesta kirkossa! On tärkeää olla vaikuttamassa kirkon sisällä - eikä vain äänestää jaloillaan. Seurakuntien ja kirkon luottamustehtävät on tarkoitettu ihan kaikille kirkon jäsenille - ei vain sisäpiirille.

Menestystä luottamustehtäviisi ja mainiota vaalipäivää!