maanantai 20. toukokuuta 2013

Tuottavuusohjelman loppuraportti, puhe kaupunginvaltuustossa


Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Välillä tuntuu, että tämä valtuusto on hyvinkin viisas ja kauaksi katsova.

Vuonna 2010 julkaistu Reinhart-Rogoff-artikkeli, "Growth in a time of debt" eli kasvu velkavuosina, väitti että korkea julkisen velan aste tappaa bruttokansantuotteen kasvun ja on sikäli hyvin haitallinen. Tänä vuonna väitöskirjaa tekevä Herndon professorien Ash ja Pollin kanssa osoittivat tämän tuloksen vääräksi ja näyttivät että korkea julkinen velkaantumisen aste ei estäkään bruttokansantuotteen kasvua.

Kaupunkikonsernin 1,5 miljardin euron velkataakasta voisi päätellä, että päätöksiä tämän uusimman havainnon pohjalta on tehty jo hyvän aikaa tässä salissa.

Kaupunkia johdettaessa on kiinnitettävä huomio kahteen talousasiaan: ensinnä on elinvoiman kasvattaminen ja toisena julkisen sektorin tehostaminen.

Elinvoiman kasvattaminen liittyy pääosin kaupunkisuunnitteluun, mutta osaltaan myös siihen, miten kaupunki järjestää palvelunsa. Tarkoitan tällä, että kaupungin ei tarvitse itse tuottaa kaikkia palveluita. Terveyskeskusten ongelmalliseen tilanteeseen päätettiin viime vuonna hakea ratkaisua perustamalla Espooseen yksityinen terveysasema.

Jo nyt, alustavien tietojen mukaan, tilanne näyttää lupaavalta. Myös terveyspalveluiden johtaminen, jossa on koettu olevan vaikeuksia, on saanut uutta puhtia, kun Eetu Salunen kääri hihansa tammikuussa, ja otti tilanteen haltuun lupaamalla julkisesti Länsiväylässä laittaa asiat kuntoon vuoden sisällä.

Kaupungin talous on niukasti tasapainossa, kiitos viime valtuustokaudella tehtyjen napakoiden linjausten ja niiden virkamiestyönä tehdyn jalkauttamisen.

Vuonna 2009 valtuusto päätti tuottavuusohjelmasta, jonka tavoite oli parantaa kaupungin tuottavuutta 2,5% joka vuosi, neljän vuoden ajan.

Hyvät valtuutetut,
Kannoimme vastuuta tästä yhteisestä päätöksestä niin kaupunginhallituksessa kuin lautakunnissa.

Nyt käsissämme on tämän tuottavuusohjelman loppuraportti. Siitä oleellisesti puuttuu yhteenveto, josta voisimme kootusti lukea miten hyvin onnistuimme kantamaan vastuuta tuottavuuden parantamisessa. Ylsimmekö tuohon 2,5% per vuosi?

No, ei hätää. Sain jo kaupunginjohtajalta suullisen lupauksen, että yhteenveto toimitetaan pikaisesti kaupunginhallitukselle.

-----

Puhe pidetty:
20.5.2013 Espoon kaupunginvaltuustossa
Ville Lehtola
Kaupunginhallituksen jäsen (kok)

Ei kommentteja: