keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Nanotieteen seminaari

Kaksi päivää kestänyt seminaari käsitteli Suomen Akatemian nanohankkeita. Ennusteet ovat selvät: nanoteknologia tuo mukanaan terveysriskejä. Ei-toksiinisista valmistetut nanohiukkaset voivatkin olla tuhoisia esimerkiksi keuhkosoluille. Asian suhteen ei kuitenkaan tarvitse kiihkoilla tai panikoida, on kyse vain asioiden hallinnasta.

Historiasta muistamme miten radioaktiivisuuden kanssa kävi. Pimeässä hohtavat aineet olivat aluksi innostavia, jopa radioaktiivista hammastahnaa myytiin. Kylmän sodan aikana tehtiin sotilasharjoituksia laskeuma-alueilla. Myös röntgensäteillä innostuttiin kokeilemaan: ensimmäinen pään läpivalaisu kesti tunnin. Terveysriskit selvisivät vasta vuosia myöhemmin.

Kun radioaktiivisuutta koskevat turvamääräykset ja lainsäädäntö saatiin kuntoon, ikävät sivuvaikutukset saatiin kuriin. Nanoteknologian terveysriskien hallinnassa kyse on vain terveystutkimusten ja lainsäätäjien nopeudesta.

Ennakoiva lainsäädäntö on myös mahdollista: teknologian myyntiä kuluttajille voidaan rajoittaa kunnes terveysvaikutukset on selvitetty. Näin toimitaan esimerkiksi lääketeollisuudessa, myyntilupa heltiää vasta pitkän testauksen jälkeen.

Ei kommentteja: