perjantai 26. syyskuuta 2008

Biopassit eivät tuo turvaa

Ihmisten yksilöllisiä piirteitä eli biometrisiä tunnisteita on aina käytetty tunnistamiseen. Esimerkiksi ihmiset tunnistavat toisensa kasvojen tai äänen perusteella. Kun aikaisemmin tiedot henkilöiden biometrisistä tunnisteista ovat sijainneet ihmisten muistissa ja dokumenteissa kuten passissa tai ajokortissa, nykyään ne ovat pitkälti myös elektronisessa muodossa.

Nykyteknologia on myös mahdollistanut uusia tunnisteita: sormenjäljet ja silmän iirikset on havaittu yksilöllisiksi. Rikostutkimus on hyödyntänyt DNA-näytteitä, joita on mahdollista ottaa vaikkapa ihmisiltä jatkuvasti putoavasta hilseestä tai hiuksista. Biometristen tunnisteiden lisäksi on tullut koneellisia tunnisteita kuten sosiaaliturvatunnus, luottokortin ja passin numero, jotka kaikki ovat henkilölle yksilöllisiä.

Elektronisesti varastoitu tieto aiheuttaa haasteita. Biometristen tunnisteiden käytön lisääminen kasvattaa niitä sisältävien tietokantojen rikollisia markkinoita ja houkuttelee tietomurtoihin. Jos tieto leviää tietomurron tai jonkun muun toimen kautta, ihmisen henkilöllisyys joutuu vääriin käsiin. Sormenjälkien jäljentäminen on mahdollista ja pudonneita hiuksia voi kerätä talteen.

Tähän päivään asti sormenjälkiä on voitu käyttää rikostutkinnallisiin tarkoituksiin, sillä on voitu olettaa, että riski lavastamiselle on lähes olematon. Mitä laajemmalti biometrisiä tunnisteita käytetään, sitä houkuttelevammaksi esimerkiksi sormenjälkien väärentäminen kasvaa. Rikostutkinta vaikeutuu, kun ei enää voida suoraan olettaa, että löydetty sormenjälki olisi alkuperäinen. Pahimmassa tapauksessa syyttömiä tuomitaaan.

Kuvallinen henkilöllisyystodistus kuten passi on edelleen varmin tunniste. Sitä ei voi huomaamattomasti ottaa pois, ryöstö kyllä huomataan. Jos passiin lisätään biometrisiä tunnisteita kuten sormenjäljet, turvallisuus ei lisäänny, sillä jo pelkkä väärennetty kuvallinen passi jää haaviin kun passissa olevaa kuvaa verrataan tietojärjestelmässä olevaan. Jos taas viranomaisten tietojärjestelmä on murrettu, passissa olevien biometristen tunnisteiden määrän kasvattaminen ei auta.

Ei kommentteja: