tiistai 21. lokakuuta 2008

Minne katosivat terveydenhuollon rahat?

Tietoviikossa uutisoidaan valtion terveyshankerahojen katoamisesta: 100 miljoonaa! On epäselvää, mitä rahoilla edes ostettiin. Entäs sitten kuntatasolla? HUS:n muutosprosessiin liittyen liikkeenjohdon konsultaatiota ostettiin suurella rahalla, ja lopputuloksena oli siitä huolimatta kaaos. Jupakan jälkeen voidaan osoittaa sormella HUS:n hallitusta, joka on viime kädessä vastuussa muutosprosessin virheistä.

Miksei ostotaitoon ymmärretä panostaa? Julkinen päätäntävalta valuu hukkaan, jos verorahoilla ei osata ostaa sitä mitä halutaan.

Kuntatasolla politikointi kuuluu valtuustoihin, ja kunnan alla toimivat organisaatiot tulee olla asiantuntijaohjauksessa. Näin siis HUS:n hallituksen jäsenten nimittämisessä tulee korostaa puolueen jäsenyyden sijaan asiantuntemusta ja osaamista! Näin tehdään esimerkiksi yritysmaailmassa hallituksen jäseniä valittaessa. Hallituksessa pitää olla johtamisosaamista, painopisteinä asiantuntijaorganisaation johtaminen ja muutosjohtaminen. Hallituksen jäsenten tulee olla heterogeenisiä, eli toistensa osaamisia täydentäviä.

Mikä pahinta, HUS:n hallintoon liittyvä asiantuntemusvaade on ollut jo aiemmin esillä!

Ei kommentteja: