maanantai 10. kesäkuuta 2013

Puhe valtuustossa 10.6.2013, Espoon sivistystoimen organisaatiomuutoksesta

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Puheenvuoroni käsittelee nuorisotoimen organisaatiomuutosta, sitä samaa jota edelliset toistakymmentä puhujaa ovat repostelleet puuttuen erilaisiin muotoseikkoihin ja listaten symbolisia arvoja.

Nuorisotyössä tärkeintä on tavoitteellisuus ja vaikuttavuus.

Kyseessä ei niinkään ole erityisen syvälle poraava asiantuntija-ala vaan pikemminkin inhimilliseen kohtaamiseen ja osaavaan yhteistyöhön perustuva tehtävä. Tätä tehtävää voi toteuttaa erinomaisesti yhdessä liikuntatoimen kanssa. Ja mieluiten vieläkin laajemmin. Esimerkiksi kirjastot ovat nuorten suosimia olohuoneita, vaikka eivät juuri tämän nuorisotoimen alle kuulukaan. Sen sijaan ne kuuluvat kulttuuritoimen alle, ja ehkä hieman ihmettelen sitä, miksi me emme keskustele näiden kolmen - kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimen - yhdistämisestä.

Mielestäni kaupungin organisaation pitää sopeutua kuntalaisten tarpeiden mukaan, eikä niin että kerran rakennettua monoliittia väkisin pidetään pystyssä. Siksi kummeksun valtuutettu Hyrkön ehdottamaa ja vihervasemmiston kannattamaa hallinnollista pilkkomista.

Väitän, että nuorille on aivan sama, mihin tulosyksikköön kaupungin virkamies kuuluu. Sen sijaan tärkeää on yhteistyö - paitsi nuorten kanssa - myös kaupungin sisällä eri yksiköiden välillä, ja juuri tätä tavoitetta kaupunginhallituksen esitys tukee.