maanantai 12. lokakuuta 2009

Valtuustoaloitteellisuus

Jätin tänään valtuuston kokouksessa alla olevan aloitteen. Sain aloitteeseen kerättyä yli 40 valtuutetun allekirjoituksen, mikä tarkoittaa laajaa tukea (Espoossa on 67 valtuutettua). Aloite liittyy yhteen vaaliteemaani joidenkin terveyspalveluiden tuotteistamisesta.

---------------

Valtuustoaloite 12.10.2009

Selvitys kaupungin palveluiden tuotteistamisen vaikutuksista

Espoon kaupunki tarjoaa paljon erilaisia palveluja. Näiden palveluiden jaottelu esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimessa pelkästään lakisääteisiin ja ei-lakisääteisiin ei ole ainoa jakoperuste inhimillisyyden eikä kokonaiskustannusten kannalta. Jos palvelukokonaisuus koostuisi erilaisista paketeista, joiden tarkka hinta ja laatu olisi selvillä, sekä kuntapäättäjien että virkamiesten mahdollisuudet vaikuttaa resurssien jakoon ja kohdistamiseen paranisivat huomattavasti. Tarvitaan läpinäkyvyyttä, jotta myös kuntalaiset tietävät mitä mikin maksaa.

Jokaiselle palvelukokonaisuudelle on löydettävä selkeä kustannus, jotta tuotteiden hintaa ja laatua voidaan verrata toisiinsa etenkin palvelusetelin käytön näkökulmasta.

Asia on erityisen ajankohtainen kuntatalouden kannalta, koska on tärkeää saada olemassaolevat resurssit kohdistettua parhaalla mahdollisella tavalla. Asia pysyy tärkeänä myös tulevaisuudessa, kun aletaan maksaa taantuman aiheuttamia velkoja eläköitymisen kuorman alla.

Selvityksellä kaupungin palveluiden tuotteistaminen mahdolliset piilovaikutukset sekä haitat saataisiin esiin. Täten me allekirjoittaneet valtuutetut peräänkuulutamme selvitystä kaupungin palveluiden tuotteistamisen vaikutuksista, aloittaen sosiaali- ja terveystoimen toimialalta.


Ville Lehtola