lauantai 6. joulukuuta 2008

Lex Nokia ja Kokoomuksen juhlat

Taustaa

Lex Nokia on hallituspuolueiden tukema lakiesitys, joka läpi mennessään tarjoaisi yhteisötilaajille laajan valvontaoikeuden käyttäjien netinkäyttöön. Lakia on kritisoitu asiallisesti mm. EFFI:n toimesta. Laki on nimetty Nokian mukaan, koska aloite siihen on tullut ko. yritykseltä.

Juhlat

Olin itsenäisyyspäivän aattona Kokoomuksen juhlagaalassa, täyttihän puolueemme komeat 90 vuotta. Tunnelma oli juhlava: voitokkaat vaalit olivat takana. Ilmapiiri oli rento (ministerit ja kansanedustajat kulkivat juhlaväen keskuudessa jutellen), mutta arvokas (juomia nautittiin kohtuudella). Väkeä oli toista tuhatta.

Samalla kun kävin moikkaamassa näitä Arkadianmäen vaikuttajia, otin puheeksi lakiesityksen (Lex Nokia). Pisimpään keskustelin Kimmo Sasin kanssa, hän kun on lain suurimpia tukijoita. Ehkä jopa hieman värikkään juttutuokion jälkeen Sasi pysyi kannassaan. Mainitsin asiasta myös Kataiselle ja olin jo aiemmin lähettänyt sähköpostia Mäkelälle asian tiimoilta.

Pohdintaa

Jos laki menee läpi, se profiloitunee Kokoomukseen, sillä Sasi on puolustanut lakia tv:ssä asti. Luulen, että lain läpimenosta seuraa koko puolueelle suuri imagotappio. Muut käyttänevät tätä yksilönvapauksien karsimista aseena Kokoomusta vastaan.

Lain ydintavoite on estää yrityssalaisuuksien leviämistä. Mielestäni se ei nykyisessä muodossaan saavuta tavoitettaan, sillä vaihtoehtoisia keinoja vuotaa salaisuuksia on lukuisia. Ainoa varma tapa estää näiden salaisuuksien vuoto on estää työntekijöiden pääsy työpaikalle (tai sitten palkata luotettavia henkilöitä). Koska laki ei täytä tavoitettaan, se on turha. Valitettavasti se ei ole vain turha, vaan lisäksi se heikentää yksilönsuojaa, eikä siten voi olla hyväksyttävä.